top of page
Badkamer.png
Ontwerpcriterea

Ontwerpcriterea

Conceptphase

Vanuit mijn nieuwe ontwerpvraag: "Hoe kunnen studenten uit Breda die in een studentenhuis wonen op een makkelijke en snellere manier inzicht krijgen in en zich bewust worden van in hoeverre hun woonsituatie duurzaam is en daarmee anderen of zichzelf overtuigen om duurzame keuzes als collectief te realiseren?"  ben ik overgegaan naar de conceptfase. Ik ben eerst gaan kijken naar wat voor oplossingen/tools er al zijn die je ecologische voetafdruk verkleinen (bijlage12 & bijlage13). Het viel mij op dat deze oplossingen/tools vaak erg algemene informatie verkondigen, waarbij ze een grote doelgroep van alle leeftijden willen aanspreken. Dat vind ik geen goede oplossing omdat elke doelgroep (16 t/m 25 of 35 t/m 45) in een hele andere levensfase zit en waarschijnlijk een andere levensstijl en woonomgeving hebben. Zelfs in dezelfde doelgroep kunnen veel verschillen zitten door mensen met verschillende achtergronden (identiteit) en levensstijlen. Daarom moeten er specifiekere tools/oplossingen komen die daarbij aansluiten en waarbij er ook ruimte is om zelf input te geven. Voordat ik begon met het ontwerpen van concepten heb ik ontwerpcriterea geformuleerd waar zowel het concept, als straks het prototype aan moet voldoen:

  • Duidelijk en inzichtelijk ontwerp waarvan het doel begrepen wordt;

  • Aansluit bij de wensen van de doelgroep;

  • Het ontwerp moet zowel gezamenlijk als individueel uit te voeren zijn;

  • Leidt tot een kleinere ecologische voetafdruk die ook meetbaar is;

  • Een ontwerp dat leidt tot overtuiging en het overgaan tot actie;

  • Informatief, leerzaam en prikkelend zijn voor de doelgroep;

  • Een werkend professioneel uitziend prototype dat getest kan worden bij de doelgroep;

  • Haalbaar met beperkte middelen vanwege coronamaatregelen ;

  • Met (software)programma’s vormgegeven en geprogrammeerd;

  • (Wetenschappelijke) theorieën en juiste informatie kunnen koppelen aan het concept;

  • Het moet weergeven kunnen worden in een infographic/ summary;

Eerste concepten

Nadat ik mijn ontwerpcriterea  geformuleerd had, ben ik begonnen met  met het bedenken en schetsen van concepten. Uiteindelijk hield ik 3 concepten over die mij het meest aanspraken:

In studentenhuizen wordt er regelmatig voedsel weggegooid omdat producten bederven / over datum zijn. Dit concept zorgt dat je via je app weet wat er in je koelkast staat en hoelang deze producten houdbaar zijn. Het doel hiervan is dat je zo voedselverspilling tegen gaat en dat je op een zuinige manier met je eten omgaat. Het bespaart de student geld en er is minder afval.

Schermafbeelding 2020-05-12 om 20.16.46.

Concept 1

Studenten hebben vaak weinig tot geen juiste informatie voor het maken van duurzame keuzes en hoe ze die duurzame keuzes moeten realiseren. Daarnaast zijn ze vaak afhankelijk van anderen, zoals hun huisbaas en huisgenoten (producent). Het concept zorgt dat studenten inzicht krijgen/ zich bewust worden van in hoeverre hij/zij zelf en zijn of haar omgeving duurzaam is. De punten waarin de student niet duurzaam is, kan hij/zij oplossen door actie te ondernemen. De actie bestaat uit het toepassen van een rapport waarin verschillende voordelen en oplossingen staan.

Schermafbeelding 2020-05-12 om 20.16.59.

Concept 2

In studentenhuizen letten ze niet vaak op het energieverbruik. Bij dit concept wordt er bepaald hoeveel energieverbruik er in een studentenhuis per dag mag worden verbruikt. Wanneer de dagelijkse hoeveelheid co2 wordt overschreden krijgt iedereen een melding hiervan en kan iedereen ook zien wat de oorzaken zijn.

Schermafbeelding 2020-05-12 om 20.17.07.

Concept 3

Eerste concepten

Concept analyse

Bij alle 3 de concepten had ik het gevoel dat er een goed ontwerp uit kon komen. Toch moest ik een keuze maken met welk concept ik verder ging. Daarom besloot ik om een sterkte/zwakte analyse te maken. De belangrijkste punten daaruit waren:

Feedback

Mijn voorkeur ging vooral uit naar concept 2 omdat de doelgroep daar echt inzicht krijgt en zich bewust wordt van hoe duurzaam haar woonsituatie is. Ze kunnen daarmee anderen of zichzelf overtuigen om duurzame keuzes als collectief te realiseren. Tijdens de midterm presentatie kreeg ik veel vragen en feedback over mijn gekozen concept.  Door deze feedback heb ik kunnen inzien dat het concept op sommige punten nog niet helemaal duidelijk was en aangescherpt moest worden.  Zo vroegen de docenten zich af of de actie, door middel van het toepassen van een rapport waarin verschillende voordelen en oplossingen staan, wel prikkelend en overtuigend genoeg is om het probleem op te lossen. Daarnaast kwamen ook de volgende punten voorbij waarnaar gekeken moest worden:

​

  • Onderzoeken / experimenteren welk communicatiemiddel het best werkt om over te gaan tot actie! (Communicatiemiddelen kunnen verschillen voor de overtuiging van de student en de huisbaas. Een formulier/ rapportage is niet sterk genoeg, Zijn er spannendere leukere vormen om mensen uit te dagen?

  • Maak het vraagstuk kleiner door een ontwerp te maken dat gericht is op de relatie tussen studenten en hun huisbaas, bij betrekking van andere producenten (zoals grote bedrijven) wordt het een te complex vraagstuk.

  • Hoe ga ik het doel bereiken met mijn ontwerp? (Doel = Ik wil dat studenten inzicht krijgen/bewust worden van hoe duurzaam zij en hun omgeving zijn en door middel van de oplossingen/voordelen die hen door de applicatie worden aangeboden, overgaan tot actie om het probleem op te lossen.

  • Het moet meer zijn dan alleen een advies! (Je moet voorkomen dat het heel droog/saai wordt, waar zit de challenge?)

  • Een ontwerp maken dat een eenheid is.

  • Hoe kan de student ervoor zorgen dat ze dit samen oplossen? Met hun medestudenten en de huisbaas. (Hoe zorg je dat het collectief wordt)

  • Betrokkenheid creëren die leuk is maar ook leidt tot actie

​

​

De bovenstaande feedback punten zijn meegenomen en in het ruw uitgewerkt concept verwerkt. 

​

​

Conceptanalyse
Ruw uitgewerkt concept

Ruw uitgewerkt concept

25f1dbf7-3544-4ae8-8cf9-58b7664abc44.JPG

Het concept bestaat uit een platform genaamd “Eco Student” waarbij Bredase studenten die in studentenhuizen wonen inzicht krijgen/ zich bewust worden van in hoeverre hun woonsituatie duurzaam is. Door middel van de tools en informatie die door het platform worden aangeboden, kunnen ze zichzelf en anderen overtuigen om duurzame keuzes als collectief te realiseren.

 

De eerste stap van de gebruiker bestaat uit het maken van een nieuwe groep die een weerspiegeling moet zijn van het studentenhuis waarin de gebruiker zich bevindt. De gebruiker kan instellen welke gezamenlijke ruimtes er in zijn of haar studentenhuis voorkomen (bijv badkamer, keuken, woonkamer etc) en groepsleden toevoegen. Elke ruimte wordt een eigen categorie met een eigen “checklist’. Wanneer de groep aangemaakt is verschijnt er een doorsnede van een huis met daarin de gezamenlijke ruimtes die ingesteld zijn. De gebruikers kunnen er nu voor kiezen welke ruimte ze willen verduurzamen. 

 

Elke ruimte begint met een vragenlijst waardoor de gebruiker inzicht krijgt in hoeverre de gekozen ruimte duurzaam is. De antwoorden worden opgeslagen en aan het einde van de vragenlijst stelt het platform een “checklist” op. Deze checklist geeft weer op welke punten de gekozen ruimte duurzaam is en op welke punten niet. Op de punten waar de ruimte nog niet duurzaam is, kunnen de gebruikers ervoor kiezen om dit op te lossen door op de “fix knop” te drukken. Het platform geeft dan korte informatie aan over het probleem en maakt een “activiteit” voor de gebruikers aan. 

 

De activiteit bestaat uit het invullen van 4 categorieën: Benodigdheden, taakverdeler, budget en timer. Bij benodigdheden geeft het platform aan welke tools er nodig zijn om het probleem op te lossen. Wanneer er iets ontbreekt kunnen de gebruikers materialen toevoegen. Bij taakverdeler en budget bepalen de gebruikers wie welke taak op zich neemt en hoeveel budget er nodig is om het te realiseren. De laatste stap bij het maken van een activiteit is het zetten van een “timer”. Daarmee stelt de gebruiker in over hoeveel dagen/weken deze activiteit gerealiseerd moet zijn. Wanneer alle categorieën zijn ingesteld, verschijnt de activiteit op het digitaal prikbord van het platform. Alle groepsleden ontvangen een notificatie als er een activiteit is aangemaakt en zo kunnen ze als collectief aan de slag gaan om de activiteit te realiseren. 

Schermafbeelding 2020-05-17 om 14.54.58.
bottom of page